Francois Κασαπαλίδης: όταν η αγάπη για την κομμωτική περνάει από γενιά σε γενιά
O Francois Κασαπαλίδης είναι ένας «φύλακας» της κομμωτικής τέχνης, αφού συνεχίζει το επάγγελμα της οικογένειας του για τέταρτη συνεχόμενη γενιά. Μια πράξη που δεν δείχνει μονάxα αφοσίωση, αλλά και αγάπη για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Αγάπη τόση μεγάλη, που ο ίδιος ίδρυσε τη δική του σχολή κομμωτικής, την «Francois Academy», στη Θεσσαλονίκη. Όμως εκτός από εκπαιδευτής και επαγγελματίας με τη δική του επιχείρηση, είναι και πρεσβευτής της βαφής ΕXPERTIA και του Color Advisor. Ο Francois μας μιλάει για όλα αυτά και κυρίως για την σχολή του, την «Francois Academy».

Κύριε Francois εκτός από επαγγελματίας κομμωτής, είστε και εκπαιδευτής της κομμωτικής τέχνης. Τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε την αγάπη για την κομμωτική τέχνη; Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο επάγγελμα και όχι κάποιο άλλο;

Μαζί με τον αδερφό μου είμαστε η τέταρτη συνεχόμενη γενιά στην οικογένεια μας που ακολουθούμε την κομμωτική τέχνη. Εμπνευσμένος κυρίως από τον πατέρα μου τον Γιώργο Κασαπαλίδη, κομμωτή με μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (Βέλγιο). Από μικρός μου άρεσε ο χώρος του κομμωτηρίου και η δημιουργικότητα που προσφέρει αυτό το επάγγελμα.

Μιλήστε μου για την σχολή κομμωτικής σας, Francois Academy. Αρχικά, πως αποφασίσατε να ξεκινήσετε μια σχολή κομμωτικής;

Έχοντας τελειώσει την Κρατική Σχολή Κομμωτικής των Βρυξελλών με ειδικότητα στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση κομμωτών, είχα την ευκαιρία να εργαστώ σαν κομμωτής-εκπαιδευτής σε μεγάλες ακαδημίες του εξωτερικού (Pivot Point- Barcelona, Claude Juillard – Paris). Όταν εγκαταστάθηκα στην Θεσσαλονίκη το 1992 θέλησα να μεταφέρω όλες αυτές τις γνώσεις και εμπειρίες μου στους κομμωτές και έτσι ξεκίνησα, αρχικά διοργανώνοντας σεμινάρια. Η μεγάλη επιτυχία που είχαν τα σεμινάρια και η αποδοχή που εισέπραττα από τους επαγγελματίες κομμωτές, με οδήγησαν στην ίδρυση της σχολής Francois Academy.

Εκτός από κομμωτική, τι άλλα τμήματα διαθέτει η Francois Academy;

Εκτός από την βασική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στην κομμωτική, η σχολή μας διαθέτει εξειδικευμένα τμήματα στην εκπαίδευση:

Κουρέα – Barber (αντρικά κουρέματα, ξύριμα, hair-Tattoo,…)
Ονυχοπλαστική (μανικιούρ, πεντικιούρ , gel, nail-art,….)

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Francois Academy τους επαγγελματίες, ή τους μαθητές, που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους;

Μέσα από τα τμήματα της μετεκπαίδευσης και των ταχύρρυθμων σεμιναρίων της σχολή μας δίνουμε την δυνατότητα στους επαγγελματίες κομμωτές και στους απόφοιτους μαθητές άλλων σχολών, να εμπλουτίσουν τις τεχνικές γνώσεις τους. Τα μαθήματα αυτά γίνονται πάντοτε σε ολιγάριθμα και με τα πιο σύγχρονα μέσα εκπαίδευσης.

Μιλήστε μου για το «Εκπαιδευτικό Κομμωτήριο» που έχει η Francois Academy.

Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης στην κομμωτική χωρίζεται σε 2 φάσεις. Στην πρώτη οι μαθητές εκπαιδεύονται σε εκπαιδευτικά κεφάλια (κούκλες), ενώ στην δεύτερη φάση περνάνε στην πράξη σε ζωντανά μοντέλα μέσα στο εκπαιδευτικό κομμωτήριο. Το εκπαιδευτικό κομμωτήριο της Francois Academy λοιπόν, δίνει την δυνατότητα στους μαθητές μας να βάλουν σε πράξη όλες τις τεχνικές που έχουν διδαχτεί, πάντοτε με καθοδήγησή και επίβλεψη από εμένα, αλλά και της εκπαιδευτικής μου ομάδας.

Έχετε δικό σας κομμωτήριο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, το «FRANCOIS COIFFURE». Τι είναι αυτό που ζητάει περισσότερο η σύγχρονη γυναίκα όταν μπαίνει στο κομμωτήριο;

Αυτό που περιμένει η σύγχρονη γυναίκα που επισκέπτεται ένα κομμωτήριο, είναι πρώτα να ακούσει μια επαγγελματική συμβουλή που αφορά τα μαλλιά της, το στυλ της, το χρώμα της, κτλ. Περιμένει βέβαια και μια σωστή εργασία στα μαλλιά της και όλα αυτά πάντα σε ένα φιλικό και ζεστό περιβάλλον, με επαγγελματίες που είναι πάντα πρόθυμοι να την εξυπηρετήσουν.

Σαν επαγγελματίας, έχετε πολλά χρόνια εμπειρίας στον χώρο της κομμωτικής. Πως βλέπετε την εξέλιξη του κλάδου στα επόμενα χρόνια;

Πιστεύω ότι η κομμωτική οδεύει στον δρόμο της ποιότητας και της εξειδίκευσης. Όλο και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα θα γεννηθούν. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται θα απαιτούν ένα υψηλό τεχνικό επίπεδο και αυτό βέβαια θα απαιτεί κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες.

Είστε ο πρεσβευτής της βαφής ΕXPERTIA και του χρωματικού συμβούλου Color Advisor. Τι έχετε να μας πείτε για αυτό;

Δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το τεχνικό τμήμα της Farcom μια εφαρμογή, το Color Advisor, το οποίο είναι μια τεχνική υποστήριξη για την χρήση της βαφής Expertia. Η εφαρμογή είναι πολύ φιλική στην χρήση. Ο κομμωτής εισάγει τα δεδομένα της πελάτισσας του, όπως χρώμα στη ρίζα, ποσοστό των λευκών, κτλ., και του εμφανίζεται η κατάλληλη σύνθεση για το χρώμα που επιθυμεί η πελάτισσα του. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 5.333.848 διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς!

Κύριε Francois σας ευχαριστώ για την συνέντευξη. Ας κλείσουμε δίνοντας σε όλους όσους μας διαβάζουν, μια πολύτιμη συμβουλή που έχετε εισπράξει μέσα στα χρόνια εμπειρίας σας.

Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και το κάνεις με πάθος και επιμονή γίνεσαι δημιουργικός, πετυχημένος και ευτυχισμένος!

πηγή: myextension.gr